Gezonde Basisschool
van de toekomst

Na een intensieve voorbereiding is onze school officieel een Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT). Sterrenkok Hans van Wolde verrichtte de officiële opening. Daarmee zijn we doorgegroeid van ‘Beweegschool’ naar ‘Voeding-beweegschool’.  

Waarom GBT

Onderzoek leert dat Zuid-Limburg een gezondheidsachterstand heeft ten opzichte van de rest van Nederland. Dit begint op een steeds jongere leeftijd, met alle gezondheidsproblemen van dien. Ook op langere termijn. Dit vergroot de kans op een blijvende achterstand qua lichamelijke, sociaal-emotionele, cognitieve en motorische ontwikkeling.

Door op speelse wijze van jongs af aan de focus te leggen op een gezonde leefwijze, vergroten wij het welzijn en welbevinden van kinderen. Want wie (figuurlijk en letterlijk) lekker in zijn vel zit, is beter in staat om te leren en zich te ontwikkelen. Daarmee proberen we voor ieder kind gelijke kansen te creëren. Een gezonde lunch op school draagt daaraan bij.

Wat houdt onze GTB in?

Als GBT-school besteden we extra aandacht aan bewegen, creatieve ontwikkeling en gezond gedrag. Zo biedt onze school tijdens de lessen en het overblijven groepsoverstijgend extra beweeg- en creatieve activiteiten aan. Onderbroken door gezonde voeding (inclusief fruit) en drinken in de kleine en grote pauze. Samen bewegen, eten en creatief bezig zijn draagt bij tot het ontwikkelen en versterken van sociale vaardigheden, talenten en interesses bij kinderen. “Het lijkt op onze school wel een restaurant”, is een dankbare classificatie van een willekeurige leerling.

Gezonde schoollunch

Alle kinderen die overblijven lunchen samen in hun groep. Elke schooldag (behalve op woensdag én voor de onderbouw niet op vrijdag) lunchen we van 12.00 tot 12.30 uur. Daarna vinden er tot 13.15 uur begeleide activiteiten plaats, waarbij kinderen mogen kiezen uit sport/spel, cultuur of vrij spel.   

De lunch wordt professioneel begeleid door leerkrachten, onderwijsassistenten of pedagogisch medewerkers van kinderopvang Humankind.

Daarnaast kunnen we rekenen op een aantal vrijwilligers ter ondersteuning. Het sport/spel- en cultuuraanbod wordt ook verzorgd door Humankind.

Voor de schoollunch hebben de kinderen een lunchbox nodig met hierin bestek, een beker en kommetje. Dit mag door jullie als ouders zelf aangeschaft worden. De lunchbox kan ook op school gekocht worden tegen kostprijs van €5,50.

“Minimaal 80% van de schoollunch komt uit de Schijf van Vijf. De dranken bevatten geen toegevoegde suikers. Bij de watertappunten in school mogen kinderen hun bidon vullen”.

Betalen voor het overblijven

Per keer per kind vragen wij een bijdrage van € 1,75 voor het overblijven. Dit is voor de lunch en activiteit. Dat geldt ook voor kinderen die de lunch van thuis meenemen.

Vanaf schooljaar 2023-2024 starten wij met het digitaal innen van het overblijfgeld. Hiervoor gebruiken wij het programma Schoolkassa.
Drie keer per jaar zal het overblijfbedrag gefactureerd worden. Tegemoetkoming in de overblijfkosten door Stichting Leergeld is mogelijk. Informatie hiervoor is te vinden op www.leergeldparkstad.nl
De vergoedingsregeling is ook hier terug te vinden: Vergoedingsregeling Stichting Leergeld 2024

Er zijn ook altijd oplossingen op maat mogelijk. Maak hiervoor altijd een afspraak met de directie van school. 

Certificaat Waterproof

Van WML heeft OBS Harlekijn het certificaat ‘Kraanwaterproof’ ontvangen. Al een aantal jaar vullen onze leerlingen de hele schooldag hun bidon of drinkbeker met water bij één van de drie tappunten in onze school.
Dit certificaat past natuurlijk helemaal bij onze visie van de Gezonde school en heeft een mooi en zichtbaar plekje in de school gekregen.  

 

    Vragen? Stel ze hier!

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak. Details